Anksioznost-poremećaj začaranog kruga

1
286
NTS FOOD DOO

Brz tempo života, a u njemu usponi i padovi, zatim posao i problemi na istom, problemi unutar porodice su samo razlozi koji prethode unutrašnjoj eksploziji jednog čoveka.
Nije bolest ali spada u red psihičkih poremećaja sa kojim se suočava svaki drugi zemljanin. Nekome se javi u vidu talasa, te dodje i nestane, dok je sve veći broj onih koji se suočavaju sa ovim poremećajem nekoliko meseci, pa i godina.

Foto: Ilustracija pixabay.com


Anksioznost – poremećaj današnjice je u abnormalnoj ekspanziji, te je prisutan u svakom životnom dobu čoveka. Najčešći je kod mladeži i osoba do 50 godina života. Veoma neugodan osećaj koji se manifestuje na razne načine dovodi čoveka čak i do stadijuma da pomisli da umire. Naravno, to je unutrašnji strah bez argumenata za tim. Naime, osoba koju je obuzela anksioznost oseća veliku strah za sopstveni život i ako za tim nema potrebe. Neugodni osećaji poput trnjenja ruku, hladnog znoja, probadanja u grudima, neprijatnog zadaha pa sve do straha da doživljavaju srčani i moždani udar, a da su osobe narodski rečeno zdrave i prave, su samo simptomi koje ne treba zanemariti već obratiti pažnju na njih i što je najvažnije shvatiti ih kao upozorenje. Najvažnije je prihvatiti da proživljavate emociju zvanu anksioznost i potruditi se da polako menjate učestale navike koje štete vašem organizmu. Pre svega, važno je biti aktivan, naći neku zanimaciju i sve to naročito kada naleti napad panike. U tim situacijama najvažnije je reći sebi da znate šta vam je i da je nalet emocija koje vama nisu lepe tu. Naravno, nisu prijatne sve emocije i ako znamo da nama ljudima je najvažnije biti emotivno srećan, postoji i ona druga strana, a ona se naziva anksioznost.
Dakle, anksioznost nije bolest već emocija. Negativna ali ne i smrtonosna, jaka jeste ali ukoliko je dovoljno spoznaš ona će svakog narednog puta biti sve bledja i bledja. Nije loše javiti se i psihijatru koji vam kroz priču može dosta toga pomoći, koji će vas na kraju krajeva prosto naterati da shvatite šta to vašem organizmu ne prija.
Anksioznost je za one koji su se uspešno prihvatili jednostavno blagoslov jer nakon prevazilaženja svih tih simptoma, grčeva, neugodnih trnjenja raznih delova tela i gušenja, oni su spoznali ono što je njihovo telo do juče trpelo sada im je pokazalo i prosto nacrtalo formu sreće i lepog života.
Prihvati anksioznost kao emociju i već ćeš sutra biti novi čovek, drugačijih shvatanja, lepših navika i naučićeš da živiš život punim plućima.