Apel Elektroprivrede Srbije socijalno ugroženima da se prijave za besplatne kilovat-sate

0
636
NTS FOOD DOO

Iz ovog javnog preduzeća apeluju na sve socijalno ugrožene da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate.

EPS nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne, osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije. Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi.
„Elektroprivreda Srbije“ nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate. U više navrata EPS je apelovao na socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate, navodi se u saopštenju EPS-a.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat-sati električne energije. Pored socijalo ugroženih pravo na besplatne kilovate imaju i druga domaćinstva u zavisnosti od prihoda, broja članova i imovnog stanja. Limit za dobijanje ove povlastice su: za jednočlano domaćinstvo do 14.060,11 dinara, za domaćinstvo sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, za porodice za četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

Ove povlastice koristi 70.000 građana, a procenjuje se da oko 400.000 ljudi ima pravo na besplatne kilovate.

Podsećamo, juče je Miroslav Stojanović iz Jelašnice pored Niša oduzeo sebi život popivši insekticid zbog duga za struju. EPS u saopštenju navodi da je Stojanović na dan 11.07. dugovao 35.000 dinara za električnu energiju.