Astronomsko veče na Gradskom stadionu

1
1357
NTS FOOD DOO

Astronomsko društvo “Južni horizont” iz Negotina organizuje večeras “Astronomsko veče II” na Gradskom stadionu u periodu od 22 sata do ponoći.

zvaničan plakat

Planirano je posmatranje Meseca, Marsa, Jupitera i Saturna kroz teleskop Skywatcher 200/1200, kako ističu u ovom društvu, jednom od od boljih u svetu amaterske astronomije.

Mi smo grupa mladih entuzijasta koja se između ostalog interesuje i za astronomiju. Što se posmatranja tiče, svako ko nije imao prilike da gleda kroz teleskop, imaće lepu priliku da vidi nešto novo i lepo. Da li će se oduševiti ili razočarati zavisi od individualnih očekivanja. Svakako ne možemo očekivati da vidimo slike sa interneta slikane iz “Hubbl”-a ili nekog drugog moćnog teleskopa ili svemira. Ovaj teleskop spada među bolje u svetu amaterske astronomije“, poručuju večerašnji organizatori.

Svako ko je kroz njega gledao nije ostajao ravnodušan bilo da je u pitanju Mesec, Saturn, ili nešto drugo na nebu. Do sada su bili samo pozitivni utisci i mislim da gotovo niko nije bio razočaran. Ideja je da ljudi vide nešto novo i lepo, da se družimo i razmenjujemo iskustva, na kraju krajeva da ljudima ulepšamo veče nesvakidašnjim događajem i prilikom“, navode u astronomskom društvu “Južni horizont”.

Ulaz na Gradski stadion je besplatan.