Borba protiv lažnih vesti

0
225
NTS FOOD DOO

Evropska komisija pozvala je svoje članice da povećaju podršku kvalitetnom novinarstvu, da bi se održalo kvalitetno i pluralističko medijsko okruženje, navode agencije.

Na predlog Evropske komisije, do kraja ovog meseca trebalo bi da se pripremi i predstavi Kodeks prakse za borbu protiv dezinformacija online platformama i društvenim medijima. Ovo bi bio jedan od vidova borbe protiv lažnih vesti i dezinformacija. Pored ovoga, Evropska komisija je pozvala i države članice da se uključe, ne bi li se održalo kvalitetno, plurarističko, raznovrsno i održivo medijsko okruženje.

Dezinformacija je provereno lažna informacija koja je plasirana sa ciljem ekonomske dobiti ili kako bi namerno naškodila javnosti.

Evropska komisija ističe da platforme i društveni mediji moraju da povećaju borbu protiv lažnih vesti ili će morati da se krene sa primenom regulatornih mera. Uskoro će se  organizovati i forum više zainteresovanih strana da bi se stvorio okvir za bolju saradnju među svim relevantnim akterima.

Lažne vesti i dezinformacije su deo i svakodnevne medijske scene u Srbiji. Poplavom neprovernih informacija i pozivanjem na “dobro” obaveštene izvore više puta smo bili svedoci bombastičnih najava i vesti koje nisu tačne, a sve u cilju širenja određene propagande ili stvaranja jedne atmosfere onome ko ovakve informacije širi.

U moru nepresušnog izvora informacija, teško je odabrati onaj kredibilni. Ali, kada se neko suviše često poziva na “dobro” obaveštene izvore, i kada naslovi neretko i ne korespondiraju sa ostatkom teksta, vrlo je moguće da je u pitanju lažna vest. Iz ovog razloga mora postojati sadejstvo svih da bi imali što kvalitenije i tačnije informisanje.