Čuje li se glas iz unutrašnjosti u Skupštini Srbije?

1
513
NTS FOOD DOO

Zastupljenost poslanika iz unutrašnjosti u Narodnoj skupštini Republike Srbije je veoma mala. Najveći broj njih dolazi iz prestonice, dok je iz Borskog okurga samo dvoje poslanika u Skupštini Srbiji. I to iz grada Bora. Negotin trenutno nema nijednog predstavnika u republičkom parlamentu.

Proporcinalni izborni sistem, koji je trenutno aktuelan, omogućava političkim strankama da kandidiju liste sa kojih će poslanici biti birani u republički parlament. Ovakav sistem vrlo lako daje mogućnost da određena područja Srbije nemaju svog izabranog predstavnika. Prvi višestranački izbori održani 1990. održani su po većinskom sistemu gde je svaka opština bila posebna izborna jedinica i gde je svaka lokalna samouprava imala svog predstavnika u Skupštini Srbije. Međutim, promenom izbornog sistema i prelaskom na proporcionalni sistem mnoge opštine u više skupštinskih saziva nisu imale svoje predstavnike. Pa čak ni kada jedna partija ima apsolutnu većinu (kao sad SNS) u Skupštini Srbije.

Naravno, to što neko dolazi iz određenog mesta, ne garantuje da će samo njegovo prisustvo doneti poboljšanje mestu iz koga dolazi. Bilo je i primera gde poslanici skoro da i nisu uzimali reč, ali je preduslov da se o nekom mestu i njegovim problemima govori da postoji poslanik koji dolazi iz ovih sredina i koji će problematiku ovih lokalnih zajednica pokrenuti.

Poslanici su vlasnici mandata, ali je politička stranka ta koja odlučuje koji će poslanici zauzeti mesta u republičkom parlamentu. Promena izbornog sistema je neophodna, ili, makar, korekcija postojećeg, ne bi li se barem malo čulo o problemima lokalnih zajednica koje nisu trenutno zastupljene u parlamentu. A ne da se o nama priča na vremenskoj prognozi ili samo kada se nešto loše dogodi.