“Dani dijaspore – Negotin 2018.” od 12. do 14. jula

9
1304
NTS FOOD DOO

Od 12. do 14. jula biće održana tradicionalna manifestacija “Dani dijaspore-Negotin 2018.” u organizaciji udruženja “Dijaspore istočne Srbije”. Tema ovogodišnje manifestacije je verski turizam.

Foto: FB stranica Dijaspore istočne Srbije

Prvog dana, 12. jula sa početkom u 8 sati u manastiru Bukovo održaće se sveta Liturgija, sečenje slavskog kolača i obilazak manastirskog kompleksa. Od 19 sati planiran je obilazak istorijskih znamenitosti Negotina uz nezaobilaznu posetu Petrovdanskom vašaru.

U petak 13. jula za 8:30 je zakazana sveta Liturgija u manastiru Vratna. U podne u velikoj sali SO Negotin biće održana svečana skupština udruženja “Dijaspora istočne Srbije”. Za 12:30 je planirana prezentacija turističkih potencijala opštine Negotin, koja će uz glavnu temu – verski turizam, uključivati i ostale aktuelne teme: ekologija, zdravstvo, bezbednost građana i sigurnost imovine, donacije iz dijaspore, uloga dijaspore u razvoju matice Srbije, investicije i informisanje dijaspore. Specijalni gosti biće predstavnici opštine Lopare iz Republike Srpske, a biće održana i promocija pokreta “Rodoljubi otadžbine i dijaspore – ROD”. U 14 sati održaće se svečani ručak u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” u Bukovu.

Poslednjeg dana manifestacije 14. jula u zakazan je obilazak  Rogljevačkih pimnica. Polazak je planiran za 10 sati ispred Pedagoške akademije. U 19:30 u Domu kulture “Stevan Mokranjac” (eventualno u paviljonu) biće održana pozorišna predstava “Neću kući” pozorišta iz Resavice autora Miodraga Lukića.

Očekujemo veliki broj gostiju. Posebno nam je drago što će nam gosti biti iz opštine Lopare. Nadamo se da će ovi “Dani dijaspore” doneti dosta Negotinu“, ističe Borivoje Krekulović, predsednik udruženja “Dijaspora istočne Srbije”.