“Dina” kartica obavezna od 17. avgusta

0
1821
NTS FOOD DOO

Zakonom o međubankarskim naknadama, Narodna banka Srbije će uređivati, kontrolisati i unapređivati nesmetano funksionisanje platnog prometa u zemlji, navode mediji.

Svaki građanin koji nakon 17. avgusta bude otvorio tekući račun besplatno će dobiti “dina” karticu, a svaku drugu internacionalnu karticu će moći klijent da zatraži kao dopunsku, i ista će moći da budu obnovljena, ali na zahtev klijenta, a ne voljom banke i to kao dodatne.

Od 17 . decembra i u periodu od šest meseci umesto 1,1 % pa čak i do 2%, međubankarske naknade će biti smanjene i naplaćivaće se maksimalno od 0,5 % za debitne i 0,6 % za kreditne kartice. Od 17. juna 2019. međubankarske naknade u Srbiji biće na evropskom nivou, odnosno biće ograničene na 0,2 % kod transakcija debitnom karticom, odnosno 0,3 % u slučaju plaćanja kreditnom karticom.

Inače, većina zemalja u svetu ima svoje nacionalne platne kartice koje su dominantne u domaćem platnom prometu, a u najvećem broju imaju kobrending sa najvećim međunarodnim kartičarima: “Visa” i “Mastercard”.