U osnovnim i srednjim školama opštine Negotin, kao i u većini srpskih, u klupama je i ove godine manje đaka. To je otprilike i zajednički imenitelj školske 2017/2018. godine, koja je bar kada su škole u Krajini pitanju počela na vreme i bez većih problema. O broju đaka, situaciji u školama, promenama koje su bile najavljene, a negde i počele da se sprovode, portal ES je razgovarao sa Draganom Berdićem, profesorom elektro-grupe predmeta u Tehničkoj školi, koji je u aktuelnom sastavu Opštinskog veća opštine Negotin zadužen za obrazovanje

Dragan Berdić, član Opštinskog veća, sagovornik portala ES

ES: Gospodine Berdiću, sa kojim brojem đaka je počela školska 2017/2018. godina, koliko je đaka obuhvaćeno osnovnim obrazovanjem, a koliko njih pohađa nastavu u četiri srednje škole opštine Negotin?

Dragan Berdić: U osnovnim školama Opštine Negotin imamo 2 280 učenika, dok je u srednjim školama taj broj više nego upola manji.  Nastavu u četiri srednje škole naše opštine pohađa  991 učenik. 

ES: Da li je u odnosu na prošlu, ove godine opao broj đaka?

Dragan Berdić: Poznato je već da se iz godine u godinu smanjuje broj učenika, a to se najbolje vidi na osnovu broja prvaka. Ove godine u osnovnim školama „Branko Radičević“ i „Vera Radosavljević“ upisano je po jedno odeljenje manje u odnosu na prethodnu školsku godinu. Suočeni smo i sa odlivom đaka, pa je tako samo iz OŠ „Branko Radičević“, u toku dve minule godine, u inostranstvo otišlo 22 učenika. Međutim, iduće godine možemo da očekujemo povećanje broja prvaka i učenika uopšte, a na to nas pre svega upućuje broj predškolske dece u Vrtiću „Pčelica“.  

ES: Školska godina je donela novine, pre svega đacima petog razreda budući da su oni dobili tri nova predmeta: Fizičko i zdravstveno vaspitanje, Tehniku i tehnologiju i Informatiku i računarstvo? Da li je bilo problema sa organizovanjem nastave za petake, a ako ih je bilo na koji način su rešeni ? 

Dragan Berdić: Postoje određene nepoznanice u vezi Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i zbog toga će 17. septembra u OŠ „Branko Radičević“ biti održan seminar na nivou oba timočka okruga. Ostali predmeti zamenjuju već postojeće, sa promenjenim nastavnim planom i programom, čime se fond časova ne uvećava. Do 15. septembra traje mogućnost izjašnjavanja roditelja i učenika u vezi izbornih predmeta. Posle tog perioda biće organizovana nastava u skladu sa opredeljenjem učenika i roditelja.

Sastanak prosvetara sa predstavnicima lokalne samouprave u okviru priprema za ovu školsku godinu

ES: Nova školska godina je donela i novine poput elektronskih dnevnika i to u oko 200 škola u Srbiji, koliko ih je uključeno u pilot projekat "e-prosveta". Da li među njima ima negotinskih i ako ih ima, o kojim školama je reč?

Dragan Berdić:  Određeni broj škola iz Negotina je konkurisao za pilot projekat "e-prosveta", ali ni jedna nije ušla u pilot projekat. Moram da naglasim da se u OŠ „Vuk Karadžić“,  elektronski dnevnik primenjuje već 9 godina i da su njihova iskustva povoljna. Generalno, tek treba da vidimo kako je organizovan i šta obuhvata Projekat "e-prosveta". 

ES: Novinu vezanu za ovu školsku godinu predstavlja i mogućnost uvođenja školske uniforme, za koju se opredelilo 55 odsto srpskih škola? Šta je sa školama opštine Negotin? 

Dragan Berdić: U Opštini Negotin sve škole su obavile potrebno anketiranje vezano za uvođenje školskih uniformi. Još uvek čekamo dalje instrukcije resornog ministarstva.

Poboljšanje uslova u školama-česta tema na sastancima OV i sednicama SO

ES: Iz budžeta Opštine Negotin redovno se izdvajaju sredstva za pomoć školama. Sa koliko novca je lokalna samouprava doprinela poboljšanju stanja u njima tokom ove godine? 

Dragan Berdić:  Za osnovno obrazovanje u budžetu je ove godine opredeljeno blizu 117 miliona dinara, a za srednje nešto više od 26 miliona dinara, a ti podaci su dostupni na sajtu Opštine Negotin. Više bih govorio o tome šta smo uradili od marta ove godine, od trenutka kada sam preuzeo dužnost u Opštinskom veću.  Dakle, na samom početku smo uveli besplatnu užinu za treće dete i svako naredno, kao i za učenike sa slabijim materijalnim stanjem. Počeli smo sa analizama za besplatne udžbenike ali nas je preduhitrilo ministarstvo koje sada daje besplatne udžbenike za treće dete. Odlukom Opštinskog veća uvedene su besplatne autobuske linije, čime su svi učenici srednjih škola dobili besplatan prevoz. Na poslednjoj sednici SO  usvojena je odluka o stipendiranju studenata i učenika. Prethodnu odluku smo poboljšali i uneli više javnosti u dodeli stipendija. Odluka omogućuje godišnje praćnjenje učenika srednjih škola. Pratićemo njihove rezultate na takmičenjima, kao i materijalni status. Kada budu hteli da upišu fakultete imaćemo prave podatke o njima.

ES: Bilo je i investicionih ulaganja?

Dragan Berdić: Da, investiciona ulaganja su veoma značajna.  Trenutno se radi na zameni krova, sanaciji fasade i oluka u OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici. U Negotinskoj gimnaziji privodi se kraju kompletna izrada mokrih čvorova. U Tehničkoj školi predstoji raspisivanje nabavke za zamenu dela stolarije i za rekonstrukciju tri mokra čvora. U OŠ „Hajduk Veljko“ u Štubiku  očekuje se davanje saglasnosti na raspisivanje nabavke za popravku krova na matičnoj školi, a u OŠ „ Branislav Nušić“ u Urovici, predstoji zamena dela fasadne stolarije.

Sanacija fasade i oluka u OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici

Spremni smo i za naredni period koji bi mogao da donese probleme u investicionom održavanju, zbog gašenja Zavoda za urbanističko planiranje. Zbog toga već planiramo da u narednoj godini opredelimo po 300.000 dinara, svakoj školi za projektovanje. Pojedinim školama smo poslednjim rebalansom već dodelili sredstva.

ES: Poznato je da ima ulaganja i iz drugih fondova, a ne samo iz budžeta Opštine? 

Dragan Berdić:  Što se tiče ulaganja iz drugih fondova, Dom „Stanko Paunović“ je završio  projekat i očekuje značajna sredstva Agencije za kapitalna ulaganja. U ovom trenutku građanima Opštine Negotin mogu da kažem da od Janka Čanovića,  koordinatora Ministarstva prosvete, kao naručioca radova, imamo potvrdu da su tri naše škole, među 38 u Srbiji, izabrane za učešće u Projektu „Program modernizacije  škola“. U toku je provera dokumentacije, a raspisivanje nabavke se očekuje do kraja septembra. U pitanju su projekti OŠ „Hajduk Veljko“ u Štubiku - nabavka kotla i rekonstrukcija mokrih čvorova. U OŠ „Vuk Karadžić“ u pitanju je izrada ograde u dužini od 67 metara, a u  Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“, u kojoj je na drugom spratu smešteno i Odeljenje Pedagoškog fakulteta iz Vranja, reč je o sanaciji fasade sa popravkom stolarije.

ES: Kada već govorite o visokom školstvu, imamo ga i u Negotinu. Da li postoji i kako je organizovana saradnja sa Visokoškolskom jedinicom Pedagoškog fakulteta iz Vranja i EDUCONS-om koji je još 2013. godine, otvorio odeljenje u prostorijama Poljoprivredne škole na Bukovu kod Negotina? 

Dragan Berdić:  Zapravo, u Negotinu trenutno postoje odeljenja tri fakulteta: Visokoškolska jedinica Pedagoškog fakulteta iz Vranja, EDUCONS - Odeljenje ekološke poljoprivrede u Bukovu i odeljenje Ekonomskog fakulteta u prostorijama nekadašnjeg Radničkog univerziteta. Politika koju vodimo jeste da smo otvoreni za sve verifikovane fakultete i da jedino vodimo računa da ne dođe do preklapanja smerova. Svakom zaiteresovanom fakultetu nudimo prostor i informacije o našem gradu. Otvoreni smo za svaki vid saradnje.

Sastanak direktora škola sa predstavnicima lokalne samouprave u susret aktuelnoj školskoj godini

Do kraja septembra očekujemo potpisivanje sporazuma o poslovnoj saradnji  između Opštine i Privredne Akademije Novi Sad, koja će u Negotinu otvoriti odeljenje Pravnog fakulteta. Prostorije Informacionog centra biće u Tržnom centru,  na spratu. U najavi je i dolazak još jednog privatnog fakulteta. Radimo na tome da naši učenici mogu da studiraju u Negotinu. Osnovni motiv jeste da se plaćanje školarine pokriva na osnovu stanarine u većem gradu, a da studenti dobiju kvalitetno znanje. Opština Negotin je mnogo uradila na poboljšanju uslova za život i školovanje mladih, da bi se zaustavio negatini priraštaj i njihov odlazak . Iako se mnogo čini, potrebno je još mnogo napora i rada kako bi se u ovoj oblasti postigli rezultati kojima stremimo i radimo na njihovoj realizaciji, rekao je za portal ES, Dragan Berdić, diplomirani inženjer elektronike, profesor elektro-grupe predmeta u Tehničkoj školi i član Opštinskog veća opštine Negotin kome je poveren resor obrazovanja.  

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

04 # gastarbajterka 16-09-2017 10:40
zatvoricete vi skole uskoro to vam ja kažem.samo u beč ima više naših po školama nego ovde
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
010 # Slobodan 14-09-2017 11:49
Manje dece?!? Zar je to jos nekom cudno? Zasto bi neko ostao u Negotinu? Grad bez buducnosti, bez fabrika, ikakve proizvodnje, posla nigde nema... Svi beze odavde, tj. svi beze iz Srbije. Sta se cini povodom toga? Nista!
Jos 10 godina i Negotin ce biti selo.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
06 # dude kobilanovic 15-09-2017 19:44
pa se uzmu deca gore u nemacku a sto ti nesi sta ti ima da se pitas ovde sto nije ko gore a gore je
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com