Odbornici Skupštine opštine Negotin, bez diskusije i sa većinom glasova, na 36.redovnom zasedanju doneli su odluku o zaduženju kod poslovne banke u visini od 100 miliona dinara za realizaciju planiranih kapitalnih investicija.

Predsedavajući, 36.sednica SO

 

Lokalna samouprava će ovaj kredit otplaćivati narednih pet godina, uz, kako navodi predsednik Skupštine opštine Negotin, dr medicine Ljubisav Božilović, nisku kamatu. Kreditno zaduženje je, ističu nadležni, jedino moguće rešenje za realizaciju kapitalnih investicija koje su planirane ovogodišnjim budžetom. Iznenađuje, međutim, što niko od odbornika, o ovom pitanju nije diskutovao.

Očekivao sam diskusiju, ali kao što vidim, ili su odbornici sve razumeli, ili nisu želeli da bilo šta kažu u vezi sa tom tačkom dnevnog reda“, istakao je po završetku sednice novinarima dr med Ljubisav Božilović, predsednik SO Negotin.

Ovom odlukom planirano je dugoročno zaduživanje kod poslovne banke za kapitalne investicije u 2017. i to konkretno za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg upravog objekta sa pratećim sadržajima u funkciji bazena, zatim za rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Marka Oreškovića, Starine Novaka i Siniše Stankovića, kao i za nastavak rekonstrukcija Daničićeve, ulice Milinkove, Jovana Čakširanovića, Branka Radičevića, Ike Kostića, Branka Perića (od ulice Branka Radičevića do ulice Vere Radosavljević), Braće Jugović, Dositejeve  i ulice Radeta Nedeljkovića. 

Planom kapitalnih investicija, za koje opština podiže ovaj kredit, planirana je i izrada tehničke dokumentacije za projekat primenjenih hidrogeoloških istraživanja, elaborat o rezervama podzemnih voda, projekat održivog korišćenja podzemnih voda na izvorištu i projekat za dobijanje vodne dozvole.

Radi se o tome što mi imamo neke predviđene kapitalne investicije, najviše u gradu, i što je to obećano građanima da će se uraditi. Po selima je dosta toga odrađeno, u gradu skoro ništa, a išle su kampanje, išli su zborovi za određivanje prioriteta kapitalnih investicija. To je obećano našim građanima i mi nismo hteli da od toga odustanemo, jer zaista želimo da im udovoljimo. S obzirom da u budžetu nemamo dovoljno sredstava, Opštinsko veće je predložilo, a mi doneli odluku da se zadužimo kod poslovne banke. Radi se o dužem periodu otplaćivanja sa niskom kamatom i neće to mnogo da utiče na budžet Opštine Negotin“, rekao je Božilović.

Zanimljivo je, inače, da su ovi poslovi, planom budžeta predviđeni za finansiranje po osnovu pola opština, a pola republika. Kako lokalna samouprava uzima kredit za ovu namenu, očigledno je da od pomoći republičke vlade za kapitalne investicije u Negotinu, nema ni govora. Inače, zeleno svetlo za zaduživanje lokalne samouprave dalo je i resorno Ministrastvo finansija, Uprava za javni dug.

Dr Tihomir Milovanovic, 36.sednica SO

Odbornici su većinom glasova i bez diskusije doneli i Odluku o donošenju programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u opštini Negotin u 2017.  Fond , inače, na raspolaganju ima 40 miliona dinara, od kojih 29,5 miliona dinara planira za specijalizovane usluge kao što su monitorinzi nivoa buke, kvaliteta vazduha, kvaliteta vode, zemljišta, ali i za sanaciju divljih deponija, aktivnosti na formiranju zaštitnog zelenila, uređenju i održavanju javnoh zelenih površina i druge poslove.

Uz brojne proceduralne odluke, neophodne za dalje funkcionisanje rada lokalne samouprave, kao i odluke o usaglašavanju sa postojećim zakonskim aktima, odbornici su sa 32 glasa ZA i dva protiv izglasali i odluku o utvrđivanju smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji opštine Negotin.

Odlukom je, inače, predviđeno na koji način će se birati doktor medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti van zdravstvene ustanove. Predviđeno je najviše četiri mrtvozornika koji će se birati na osnovu javnog oglasa koji raspisuje Opštinsko veće. Međutim, jedan od uslova je i da osoba koja konkuriše za taj posao mora da je na poslovima stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti provela najmanje godinu dana, što, tvrdi odbornik dr Tihomir Milovanović, jasno diskriminiše veliku većinu lekara.

U našem Zdravstvenom centru zaposlen je 101 doktor medicine, a unazad sedam, osam godina ove poslove je radilo njih osmoro. Dvoje je udaljeno jer se smatralo da nisu dobro radili taj posao, što znači da samo šestoro ispunjava uslove. To diskriminiše sve ostale lekare, zaposlene u ZC Negotin, pa i doktore koji su bez posla. Odlukom definišete da će Opštinsko veće utvrditi kriterijume za ocene i odabir prijava. Predlažem da ovaj uslov izbrišete iz odluke, da odredite listu po kojoj ćete bodovati kandidate, a vi posle izaberite da li ćete uzeti visokog, lepog, plavog, člana stranke ili ko vam već odgovara “, istakao je za skupštinskom govornicom odbornik dr Tihomir Milovanović.

Važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji reguliše ovu oblast, inače, uopšte ne predviđa uslov da kandidat za mrtvozornika mora da na tim poslovima ima najmanje jednogodišnje iskustvo. U nekim delovima odluke, istakao je dr Milovanović, lokalna samouprava je ispoštovala opšti akt, odnosno član 219. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Kod ovog, međutim, to nije slučaj.

Mrtvozornici su dužni da Opštinskoj upravi, Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju mesečno podnose izveštaj o radu. Neko, međutim, mora da vrpi nadzor i kontrolu stručnog rada mrtvozornika što ovom odlukom nije definisano“, istakao je dr Milovanović.

Prvi čovek lokalnog parlamenta dr Ljubisav Božilović smatra da sporni član ne menja suštinu stvari ovog pravilnika.

Činjenica je da može svako da konkuriše bez obzira što to nije predviđeno ovim pravilnikom, ali će zato biti predviđeno u uslovima konkursa“, rekao je novinarima dr Božilović.

Svečana zakletva, Novi odbornik Miodrag Petrović

Odbornici su, inače, sednicu započeli minutom ćutanja u spomen na nedavno preminulog odbornika Baneta Gitanovića, nastavnika fizičke kulture. U nastavku sednice je svečanu zakletvu položio novi odbornik Miodrag Petrović sa liste „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujem – SNS-SDPS-NS-SPO-PS“.

Sednici su, inače, prisustvovala 40 od ukupno 45 odbornika, koliko broji lokalni parlament. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

07 # velja komunista 09-05-2017 21:56
kakve nus pojave, partije mi,ovo nikad gore bilo nije
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
07 # Dragan 09-05-2017 13:38
Tako je to kad politiku vode difovac i vojni invalid. Šta će drugo da smisle nego da zaduže opštinu a mi da plaćamo kamatu. Nego tako i Zajčarci, pa smo videli kako prošli na lokalnim izborima.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
013 # Nikola 05-05-2017 23:20
Sramota, republika vam uzima pare izbudzeta iz godine u godinu sve više a vi ćutite. Obećali su partnerstvo za kapitalne investicije, slagali kao i za sve drugo. A vrhunac ludila je komercijalni kredit za poslove koje će dobijati već odabrane sns firme. I još se time hvalite. Ovo je usvojeno bez diskusije!!!!! Bruka i sramota za sve ljude koji sede u odborničkim klupama. I pozicije i takozvane "opozicije".
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
42 # Mile 07-05-2017 08:06
I Beograd je takav kakav je. I kako ćeš da rekonstruišeš ulice, asfaltiraš ih? Pravićeš sistem koji će ih asfaltirati? Koliko godina u Srbiji će to da traje? Pominješ firme koje će raditi ulice. Pa te firme će postojati i tokom sledeće vlasti. I šta sad?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
42 # Mile 07-05-2017 08:03
Republika ti ne uzima ništa iz budžeta. Porez na imovinu ti ostaje ovde, a na plate se vraća oko 36% za Beograd. Beograd ti je inače od 2011. do prošle godine manje uzimao od poreza na plate, Dinkić je tražio od lokalnih samouprava da novac ide u investicije, međutim otišao je u zapošljavanje na javne jasle. I šta ćeš da radiš povodom ovoga? Da nosiš štand i vičeš ne može to tako!? U opštini u kojoj je 66% ljudi glasalo za AV?!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
13 # Nikola 09-05-2017 13:34
Vlast ovde radi šta hoće, a to im dopušta i opozicija koja je u sprezi sa ljudima na vlasti i to je očigledno. Zato su i takvi rezultati izbora. I ne treba da nosite štand već da učestvujete aktivno u raspravi ako ste već ubacili ...... u gradsku skupštinu, niste tamo izabranu da statirate i da budete .........!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
31 # Mile 10-05-2017 16:54
A pa ovde imamo očigledno eksperta za opštinski budžet i lokalnu politiku. Aj sad sve to lepo objasni građanima i obavezno im kaži da im ne trebaju asfaltirane ulice. Sve opštine se zadužuju, ne samo Negotin. Uostalom, bankarske kamate nikad manje.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
04 # Nikola 09-05-2017 13:33
Prvo, asfaltiranje i krpljenje ulica nije kapitalna investicija već održavanje. Rekonsrukcije jesu ali nisu prioritetne. Znači postoji bar jedno deset stvari koje bi trebalo uraditi opštinskim parama pre ulica. Pročitaj malo akte koje je sama opština donela. Znači zadužujete opštinu za projekte koji su suštinski šminkanje i za tekuće potrebe! Drugo centralizacijom je u zadnjih 4-5 godina iz gradskih kasa svuda u Srbiji opštinama uzeto dosta sredstava kroz razne zakonske izmene. To je kao nadoknadjeno tako što su opštinama dopustili da same ubiraju poreze na imovinu preko leđa građana. Znači, mnogo veći porezi a bužet isti ili manji. I ako te firme postoje već duže vreme onda je to u redu jel da?!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
40 # Mile 10-05-2017 17:33
Koja sredstva je BGD uzeo Negotinu? Navedi ih. Mani tu priču sa velikim porezima, kada vlast ima podršku 66% istih tih poreskih obveznika. Imaš lepo u programskom delu budžeta za 2017. godinu sve infrastrukturne investicije opštine u naredne 2-3 godine. To što su porezi na imovinu veliki ne znači da naplata poreza ide 100%. Pa ti objasni građanima da im ne treba renovirani bazen, da im ne treba asfalt na periferiji Negotina, da meštanima sela ne trebaju krovovi na školama, jer njihova deca sigurno nisu prioritet, po tebi. Jesi li primetio da nema više zadržavanja vode u JNA? Nisi? E pa i to je investicija opštine. A ti kažeš da to nije prioritet. Po tebi treba da izginemo u barama. Koliko sam te shvatio, tebi ništa ne valja, ali ni sam ne znaš kako bi. Pa to kaži onim 66% koji su glasali za AV i SNS, baš da vidiš šta će da ti kažu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
03 # Nikola 15-05-2017 12:22
To što neko ima 66% ne znači da je u pravu. Svi znamo na koji način je to 66%. Ako ne znaš koliko je sredstava uzeto opštinama u Srbiji zadnjih 4-5 godina ne treba da se baviš time čime se baviš. Mene bi bilo sramota, tebe vidim nije. Da jeste, to bi trebao da objasniš narodu, jer je to uzrok svega! A sad ćete da nas zadužite da radite ono što su ovi pre vas radili bez kredita! Ili vi prvi renovirate bazen, krpite rupe i sanirate cevi! Verovatno prvi put u istoriji! Svaka čast, genijalni ste!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
07 # Z 05-05-2017 17:06
20 mil. odstea za ujede pasa lutalica plus 10 mil. za informisanje i jos puno toga potroseno je tj. Baceno u bunar a sada u ime svih gradjana podize se kredit od 100 mil..nesposobna vlast gura nas u jos dublje blato .
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
19 # REPLIKA BOŽILOVIĆU 05-05-2017 16:53
Kažete: "Po selima je dosta toga odrađeno, u gradu skoro ništa". A da li u gradu za ulice: Stojanke Radosavljević i Stefanije Mihajlović i u ulicama koje planirate, Negotinci plaćaju učešće "dinar na dinar", kao u Urovici, Mokranju, Dupljanu itd.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com