I ove godine interesovanje poljoprivrednih proizvođača za sredstva iz agrarnog budžeta je bilo veliko. Od 354 zahteva koliko je stiglo na Konkurs Opštine Negotin, nadležna Komisija je obradila 271. Do sredine prošle sedmice uspešno je realizovan 141 zahtev u ukupnom iznosu 9 196.006 dinara, čulo se prilikom potpisivanja Ugovora sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i dodele Rešenja o subvencijama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

 

Šest udruženja u oblasti poljoprivrede dobila su određena sredstva iz agrarnog budžeta Opštine Negotin, prema odobrenim Programima za uspostavljanje i jačanje delatnosti za koje su se opredelila. Ukupan iznos odobrenih sredstava je 1.205.300 dinara. Ugovori o realizaciji potpisani su sa Udruženjem kupinara istočne Srbije, Udruženjem voćara „Voćar“ Karbulovo, Udruženjem odgajivača domaćih životinja „Hajduk Veljko“ Negotin, Društvom pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin, Centrom za organsku proizvodnju  iz Negotina i Udruženjem proizvođača vina sa geografskim poreklom „Negotinska krajina“.

Nikola Mladenović, Udruženje proizvođača vina sa geografskim poreklom

Sa 600 000 dinara koliko nam je odobreno za program koji smo predali na raspisani konkurs Opštine Negotin, realizovaćemo obuke iz proizvodnje vina i grožđa za članove našeg Udruženja, ali i za marketing i promociju negotinskih vina na tržištima Beograda i Novog Sada“, rekao je za portal ES Nikola Mladenović, predsednik Udruženja  proizvođača vina sa geografskim poreklom Negotinska Krajina. Ovo Udruženje je, podseća Nikola Mladenović, posle opsežne procedure Ministarstva poljoprivrede, aprila 2016. godine usvojilo Elaborat o proizvodnji vina sa oznakom geografskog porekla „Negotinska Krajina“ i od tada vinogradari i vinari vinogradarskog rejona koji obuhvata područja opština Negotin i Kladovo imaju osnov za uspešniju proizvodnju vina standardnog kvaliteta u veoma jakoj domaćoj konkurenciji.

Slavko Luković, predsednik Društva pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin

Društvu pčelara „Hajduk Veljko Negotin“ umesto traženih 370 hiljada odobreno je 310 hiljada dinara za dovođenje opreme u fazu upotrebljivosti i uređenje prostorija Društva. Slavko Luković, predsednik tog udruženja sa dugom tradicijom, naglašava da je Opština odavno prepoznala značaj pčelarstva i da ovoj grani poljoprivrede redovno pruža podršku kako bi jačala i razvijala se kao veoma perspektivna. 

Sredstava su dobila još četiri poljoprivredna udruženja sa teritorije naše opštine: Udruženje kupinara istočne Srbije, Udruženje voćara „Voćar“ Karbulovo, Udruženje odgajivača domaćih životinja „Hajduk Veljko“ i Centar za organsku proizvodnju. Njihovi predstavnici su ovih dana na zajedničkom sastanku sa predsednikom Opštine, Vladimirom Veličkovićem, potpisali Ugovore, nakon što je Komisija za realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Negotin u 2017. godini odobrila njihove zahteve.

Prema najavama predsednika Opštine, Vladimira Veličkovića, iduće godine biće više para za poljoprivredna udruženja

Istoga dana kada su sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja potpisli Ugovore, predstavnici Opštine Negotin su jednoj grupi nosilaca poljoprivrednih gazdinstava koji su podneli zahteve za subvencije, dodelila Rešenja o subvencijama.

Interesovanje za subvencije ove godine veliko

Ove godine prijave za subvencije podnela su 354 poljoprivredna gazdinstva, a Komisija je do sada obradila 271. Sa podrškom vrednom 9.196.996 dinara, realizovan je 141 zahtev, na osnovu dodeljenih rešenja o subvenciji. Mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja odnosile su se na subvencionisanje u pčelarstvu, stočarstvu, ratarstvu i povrtarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu i voćarstvu.  U sklopu realizacije Programa  podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Negotin, od planiranih sredstava za direktna plaćanja – subvencionisanje prvog veštačkog osemenjavanja goveda, realizovano je 219 zahteva, u iznosu od 1.108.000 dinara.

Ukupna dosadašnja realizacija Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine Negotin u ovoj godini je 11. 510.296,00 dinara, a do kraja godine biće realizovani i svi preostali zahtevi jer opredeljenih sredstava ima.

Do sada iz agrarnog budžeta za subvencije utrošeno 11. 510. 296,00 dinara

Opština Negotin već godinama raznim merama pomaže poljoprivrednim proizvođačima da unaprede proizvodnju. Zahvaljujući agrarnom budžetu, koji se usklađuje sa interesovanjima i potrebama, veliki broj proizvođača je pokrenuo, unapredio ili obnovio neku do delatnosti u oblasti agrara, pa je tako i ove godine interesovanje za popularne subvencije bilo na nivou očekivanog. 

Ukupan iznos sredstava iz budžeta Opštine planiran za realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja iznosi  28 miliona dinara.  Od pomenutih sredstava, najviše, 23,5 miliona dinara je planirano za podsticaje merama ruralnog razvoja. Tri miliona dinara iznose planirana sredstva za direktna plaćanja, dok je za posebne podsticaje opredeljeno upola manje sredstava – 1,5 miliona dinara. 

Prema rečima Vladimira Veličkovića, predsednika Opštine Negotin, poljoprivreda, uz turizam, predstavlja veliki potencijal i perspektivu naše opštine i zbog toga lokalna samouprava ulaže napore da poljoprivrednim proizvođačima, ali u udruženjima pomogne u jačanju i razvijanju postojećih kapaciteta. 

Ove godine je pristiglo više zahteva nego prošle, što nam govori da su sredstva koja lokalna samouprava odvaja za podsticaje u agraru značajna i važna za realizaciju planiranih poslova. Za iduću godinu ćemo nastojati da obezbedimo još više sredstava jer smo svesni truda, vremena i zalaganja koje zahtevaju poljoprivredni poslovi“.

Opština Negotin godinama usmerava sredstva u agrarni budžet – tako će biti i ubuduće

Agrarni budžet je u opštini Negotin uveden 2006. godine i tada je iznosio 3 000 000 dinara. S godinama je izdvajano više sredstava koja su dodeljivana za subvecionisanje poljoprivredne proizvodnje, a u porastu je bio i broj podnetih zahteva. Primera radi 2014. godine je bilo podneto 500 zahteva, a opredeljena sredstva za podsticaj poljoprivrede iznosila su 33. 000. 000 dinara. Godine, 2015, agrarni budžet je iznosio 20 miliona, a prošle godine - pet miliona više.

Do kraja godine predstoji realizacija svih pristiglih zahteva za subvencije

Foto: Radomir Milošević

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

10 # Ljubisa 18-09-2017 10:23
Lepo je čitati lepe vesti. Samo tako nastavite ali proradite malo i na plasmanu proizvoda pa će seljaci imati više interesa za proizvodnju.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com