Kultura

Izvorna grupa iz Krivelja kod Bora, odlukom stručnog žirija, sveukupni je pobednik 45. smotre narodnog izvornog stvaralaštva, “Krajinski običaji” u Štubiku.

foto: Živojin Žika Mihajlović

U toku upravo završene školske godine, David Surdanović, učenik Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, osvojio je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Drugi razred srednje škole koju paralelno pohađa na dva odseka – za trubu i solo pevanje, Surdanović je zaokružio zapaženim nastupom na 16. Internacionalnom takmičenju mladih muzičara „Ohridski biseri“, koje se u periodu od 15. do 21. juna održava na Ohridskom jezeru u Makedoniji

David Surdanović, na Ohridskim biserima, nastupio uz klavirsku saradnju Predraga Grujića

Smotra „Krajinski običaji“, koju u čast pobede srpske i ruske vojske nad turskom u boju na Štubiku i Malajnici 1807, organizuje Dom kulture „Stevan Mokranjac“, 18. i 19.juna okupiće nekoliko stotina učesnika iz opština Bor, Zaječar i Negotin.

Ovogodišnje, 45. „Krajinski običaji“, večeras u 20 sati, tradicionalno će biti otvoreni dečijim programom đaka osnovne škole „Hajduk Veljko“ iz Štubika. U programu učestvuju i predstavnici kulturno-umetničkih društava „Voja Čurić“ iz Kobišnice, „Živojin Petrović Dudić“ iz Jasenice, „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča i „Prerast“ iz Štubika.

U organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u saradnji sa selom Štubik i KUD „Prerast“, a pod pokroviteljstvom opštine Negotin, 45. „Krajinski običaji“ biće nastavljeni sutra u 11 časova defileom dečijih izvornih grupa, polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje palim ratnicima i istorijskim ostvrtom na 210.godišnjicu bitke na Štubiku i Malajnici Nenada Vojinovića, direktora Istorijskog arhiva u Negotinu.

U 11 sati i 30 minuta u školskom gaju osim nastupa dečijih izvornih grupa iz opština Bor, Zaječar i Negotin, posetioci ove manifestacije uživaće i u tradicionalnim narodnom veštinama i nadmetanju u bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj, potezanju čobanskog štapa, nadvlačenju konopca, brzom upredanju vune i pripremanju kačamaka.

Defile starijih izvornih grupa zakazan je u 17 sati, a pola sata kasnije na Velikoj sceni počinje program u kojem će nastupiti ovogodišnji učesnici „Krajinskih običaja“. Po tradiciji, na kraju programa, biće proglašeni pobednici u svim kategorijama, a biće izabrana i najlepša čobanica manifestacije.

U galeriji Todorčetovog konaka, narednih mesec dana, Negotinci će moći da uživaju u izložbi “Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu”, autorke Aleksandre Savić, višeg kustosa Prirodnjačkog muzeja.

Izložba “Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu”

Negotinski Muzej Krajine poziva vas da u četvrtak, 15.juna u 19 sati u Todorčetovom konaku uživate u izložbi „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“, autorke Aleksandre Savić, višeg kustosa Prirodnjačkog muzeja.

pixabay.com
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com