Kulturno -umetničko društvo „Stevan Mokranjac“ priredilo je tradicionalan godišnji koncert za sve zaljubljenike u folklorne igre. Šesnaesti godišnji koncert uveličalo je i KUD „Diša Atić“ iz Skupljena, opština Vladimirci.

KUD „Stevan Mokranjac“, foto:S.M.Jovanović, www.eastside.rs

Kad članovi kulturno-umetničkog društva “Stevan Mokranjac” zaigraju folklorne igre Negotinske krajine sa specifičnom vlaškom i srpskom podlogom, neobičnog četvorokoraka, publici zabride dlanovi i zagreju se srca. Tako je bilo i nedavno na tradicionalnom godišnjem koncertu, 16. po redu, održanom u Domu kulture.

Osim igara iz našeg kraja prvi folklorni ansambl, uvek spreman za nove izazove, predstavio se publici i igrama Banjaluke, Crnorečja, Leskovca, Bele Palanke.

Dvočasovno uživanje za sva čula ulepšali su i oplemenili i najmlađi članovi KUD “Stevan Mokranjac”, budućnost ovog ansambla, i to mlađe i starije grupe. Publika, koja je salu Doma kulture, ispunila do poslednjeg mesta, nije štedela aplauze.

KUD „Stevan Mokranjac“, foto:S.M.Jovanović, www.eastside.rs

Osim folklornih selekcija publici su se predstavili i vokalni solisti Slobodanka Petrović, Miroslav Rašić i Vionera Paunović, ali i etno grupa KUD “Stevan Mokranjac” predvođena Malinom Jovanović, kao i frulaši Nemanja Stanojević i Miloš Dinić, ali i harmonikaš Željko Ćirić.

Gosti iz Skupljena oduševili su igrama iz okoline Niša i Kolubare. Ansambl iz opštine Vladimirci pokazao je visok kvalitet i težnju da očuvaju naše kulturno nasleđe od zaborava, u zaista zanimljivim koreografijama.

KUD „Diša Atić“ iz Skupljena, foto:S.M.Jovanović, www.eastside.rs

Pojedincima, ustanovama i institucijama koje pomažu rad ansambla, kao i članovima kulturnog-umetničkog društva za dugogodišnji rad i očuvanje kulturnog amaterizma, uručene su zahvalnice i priznanja. Dobili su ih: Igor Rašić, Nenad Milosavljević, Zoran Bulbić, Danijel Jordačijević, Ivan Predučanović, Milan Živanović, Tamara Šurić, Nataša Cojić, Sandra Rašić, ali i Dejan Ivković, rukovodilac folklornog ansambla, Malina Jovanović, rukovodilac Etno grupe “Mokranjac”, Željko Ćirić, šef orkestra. 

Zahvalnice za dugogodišnji rad i očuvanje kulturnog amaterizma uručene su i Bojanu Živanoviću, prvom koreografu dečje sekcije, Snežani Pitarević, dugogodišnjem rukovodiocu ansambla i jednom od inicijatora da se obnovi rad društva, kao i Slađani Stojanović, predsednici kulturno-umetničkog društva “Stevan Mokranjac”.

foto:S.M.Jovanović, www.eastside.rs

 

kultura KUD "Stevan Mokranjac" Negotin folklor Dom kulture "Stevan Mokranjac" KUD Diša Atić,