Ipak dupli tehnički pregled

6
1027
NTS FOOD DOO

Nakon što je odbačen predlog da vozila starija od 15 godina idu dva puta godišnje na tehnički pregled, u Ministarstvu unutrašnjih poslova planiraju da u novi Zakon o bezbednosti saobraćaja uvrste odredbu po kojoj će dva tehnička pregleda imati vozila koja su prešla više od 160.000 kilometara, navode mediji.

Pisanje novog zakona planira se na jesen, a gorepomenuta odredba će biti uvedena po direktivi Evropske unije. Tako se radi na Zapadu. Sva vozila koja su prešla više od 160.000 kilometara imaju dva ili više tehničkih pregleda godišnje. Prosečna starost vozila u Srbiji je 16,6 godina. Od 5. jula 2021. godine sva vozila moraće da imaju katalizatore. To znači da će za neka vozila ugrađivanje katalizatora koštati kao i samo vozilo. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja mogao bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije 2019. ili 2020. godine”, naveo je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić kaže da ova najavljena mera nije tako drastična kao ona po kojoj su vozila starija od 15 godina morala na tehnički pregled dva puta godišnje, zato što vozila u proseku pređu od 5 do 8 hiljada kilometara godišnje. On smatra da će ovim najviše biti pogođena komercijalna vozila poput kamiona i autobusa. Profesor Vujanić istakao je i zabrinutost zbog nemogućnosti jednog dela stanovništva da plati dva tehnička pregleda, koji bi za posledicu imao lažiranje kilometraže, što predstavlja krivično delo.