Izdavanje elektronskih recepata se za sad dobro pokazalo

0
1414
NTS FOOD DOO

Elektronski recepti zaživeli su od prvog jula u svim državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Period adaptacije lekara je do kraja godine, pa se očekuje da ovaj sistem u potpunosti zaživi početkom sledeće godine. U ZC u Negotinu oko 90% lekara izdaje elektronske recepte pacijentima.

Ovo praktično znači da hronični pacijenti neće morati da dolaze svakog meseca po svoju terapiju, već će im na zdravstvenoj kartici biti upisana terapija koju će moći da podižu u apotekama. Lekar može elektronski recept pacijentu da izda na najduže 6 meseci, ukoliko stanje pacijenta to dozvoljava. Naravno, ako lekar ima sumnje da će se stanje pacijenta promeniti u kraćem vremenskom periodu od 6 meseci, i da je neophodna korekcija terapije, on će elektronski recept izdati na kraći vremenski period. Naravno, i ako sam pacijent oseti neke promene u periodu važenja elektronskog recepta, može se javiti lekaru. Cilj je da lekari, a i sami hronični pacijenti imaju više vremena. Pogotovo lekari, da bi se posvetili prevenciji i drugim pacijentima“, poručuje Vidosava Paunović-Barbulović, v.d direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Za sad tri apoteke na području Negotina imaju mogućnost izdavanja lekova uz e-recept koji prepisuju izabrani lekari. To su: “Lilly drogerie”, “Obeks” i apoteka “Živković”. Pacijenti jednom mesečno idu i podižu terapiju. Recepti važe isto kao i do sad uglavnom 7 dana od datuma izdavanja uz izuzetak da recept za antibiotike važi 3 dana, dok za lekove sa D liste recept važi 30 dana. Za sad nema žalbi pacijenata, što znači da i njima ovaj sistem odgovara. Mi smo se spremali za ovo i nadamo se da će potpunosti ovaj sistem zaživeti i da će svima biti lakše u ostvarivanju prava iz oblasti zdravstvene zaštite“, ističe Vidosava Paunović-Barbulović.