Krug vrednosti mora da se zatvori

3
1661
NTS FOOD DOO

Razgovarali smo sa Alenom Vujićem, jednim od osnivača “Appletown”-a iz Jabukovca.

FOTO: Privatna arhiva

O tome kako je došao na ideju i šta je cilj njegovog rada.

Ideja se javila pre neke 3,4 godine, a od marta prošle godine samo upisani u APR. Cilj je razvoj zelenog brenda. U Srbiji ne postoji zeleni brend. Naravno, sve je to želja za  podizanjem ekološke svesti i održivog razvoja. Cilj je zatvaranja jednog kruga vrednosti. Ne možete nešto uzeti, dok nešto ne date zauzvrat. To tako funkcionioše“, kaže Alen Vujić.

Naravno želja mu je i da oživi selo.

Neka ideja vodilja je i da obnovimo selo. Jabukovac je baš zapušten, radilo se na obnovi ali ne i na tome da se stvori egzistencija za porodice koje su resile da ostanu u selu. Danas se zadrugarstvo razlikuje od onog što je nekad bilo. Mladima je nikad lakše, ali i nikad teže da uspeju i da se probiju. Sve iziskuje vreme. Smatram da smo kreativan narod koji ima dobre ideje. U planu koji smo izradili moj partner Goranu Negojicić i ja, želja je bila da podstaknemo mlade na proizvodnju. Mi bi omogućili zemljište i pomoć što tehničku, što stručnu u gajenju lekovitog bilja. Ideja je bila gajenje bilja koja ne zahteva veliku koncetraciju i zalaganje svakodnveno. Tako se počinje, posle se polako napreduje. Oni bi bili naši kooperanti, a na kraju bi mi otkupili taj njihov rod, kada bi se ustalio taj način rada, a oni, ali i mi bi bili dužni da jedan mali deo svog profita uplatimo u jedan javni fond koji bi se koristio za pomoć selu.Ovo je jedan jedinstven način poslovanja koji se koristi u razvijenim zemljama“, ističe Vujić.

Trenutno radimo lekovito bilje,a radili smo i projekat “Gradske pčele”.

Aktuelan je matičnjak, lavanda, smilje. To bilje koje ima umirijuće dejstvo. Previše se lekova za smirenje koristi. Zato nam je fokus na ovom lekovitom bilju i proizvodnji eteričnog ulja od istog. Sarađujemo sa kooperantima iz ovih oblasti. Kao što sam rekao, cilj je stvaranje jednog kruga vrednosti. Radili smo i projekat “Gradske pčele”. Projekat je obuhvatao izradu košnica koje će biti prilagođene za čuvanje pčela u naseljenim sredinama, kao što su parkovi, krovovi zgrada i dvorišta. Planirana je donacija nekoliko košnica gradovima u Srbiji kako bi zajedno podizali svest o važnosti pčela za gradske sredine“, navodi Alen Vujić iz “Appletown”-a.

Meni je želja da se vratim i gajim nadu da će jednog dana tako i biti.

Ja živim u inostranstvu, ali mi je želja da se vratim. Mlade koje ostaju savetovao bih da postanu kreativni, da odgovore na sva tri pitanja, ne samo šta i kako, nego i zbog čega. Kako mi odemo na zapad možemo da budemo najbolji i cenjeni radnici, a ovde nismo tako dobri. Samo bi trebali da budemo malo hrabriji“, poručuje Alen Vujić.