Manifestacija „Muzeji za 10“ – izložba „Tradicionalni murali Afrike“

0
142
NTS FOOD DOO

Sinoć je u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u organizaciji Muzeja Krajine u galeriji kuće Stevana Mokranjca otvorena izložba Muzeja afričke umetnosti iz Beograda pod nazivom „Tradicionalni murali Afrike“ autora Nataše Njegovanović Ristić, višeg kustosa Muzeja afričke umetnosti.

Iz Muzeja Krajine naglašavaju da im je čast da otvore jednu ovakvu izložbu i da su srećni što sarađuju sa Muzejom afričke umetnosti iz Beograda.

Prisutnima su se obratile i kustoskinje Muzeja afričke umetnosti Marija Miloš i Milica Josimov koje su detaljnije predstavile izložbu.

„Ova izložba plod je dugogodšnjeg istraživanja slikarstva u Africi. Posebno u Lesotu, Burkini Faso i Južnoafričkoj Republici. Najviše se ističe narod Ndebele iz Južnoafričke Republike. Murali su jedna atipična forma, a imaju pored estetskog i druga posebna značenja”, dodala je Marija Miloš.

„Sutra će se od 10 sati, u galeriji Mokranjčeve kuće održati kreativna radionica za decu “Mini-modeli za afričke murale“, a deca će imati priliku na modelima kuća iskažu svoj talenat, istakla je Milica Josimov.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.