Misli svojom glavom, slobodno

1
288
NTS FOOD DOO

Svedoci smo sve masovnije pojave botova u komentarima vesti elektronskih medija, a pogotovo na društvenim mrežama.

Iako je značenje reči bot skraćenica od softverskog robota, kod nas se uglavnom koristi za ljude koji, koristeći više naloga komentarišu, dele i brane stavove političkih partija i lidera, uglavnom vladajućih, ali i opozicije.

Nijedna politička partija nije potvrdila postojanje ovakvog vida uticaja na javno mnjenje, ali je ono i više nego evidentno. Reaguju mometalno, na mig centrale, i odmah se uključuju u komentarisanje stvari koje ne idu u prilog partije kojoj pripadaju. Veoma često čak i ne čitajući tekst, ili samo na osnovu delova teksta, donose sud i kao papagaji ponavljaju jednu te istu mantru, nadajući se da će diskreditovati onog ko ne pripada njihovom korpusu mišljenja.

Ono što je simpomatično i po čemu odmah možemo videti da je neko bot su slične fraze ili rečenične konstrukcije koje upotrebljavaju. Odnosno, vidi se da je neko dobio zadatak i da ga izvršava odmah po prijemu. Aktivno se prate mediji i ljudi koji nemaju uniformno mišljenje i trude se da ga uguše svojom aktivnošću.

Botovi nisu naša ideja i zamisao. Sve velike kompanije, politčke stranke i druge organizacije u svetu imaju svoje botove. Veoma su aktivni u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj. Mnogi ih i blokiraju, jer jednostavno ne žele da učestvuju bilo kakvoj interakciji sa njima. Kod medija je to malo drugačije. Oni ne blokiraju nekog samo zato što je bot. Sve dok neko ne vređa i ne širi mržnju dobrodošao je da se uključi u diskusiju.

Ljudska bića su stvorena da budu drugačija. To je ono što oplemenjuje ljudsku rasu, što nam omogućuje da se razvijamo. Cilj nije da svi budemo isti, mislimo isto, radimo isto, jedemo isto. Kao u distopijskim romanima Orvela, Hakslija, Zamjatina, Bardžisa.

Zato budite slobodni, iskažite svoje mišljenje, ne stidite se, širite pluralizam. Jedino ćemo tako napredovati, jedino ćemo tako biti bolji ljudi.