Novim zakonom biće uvedene tri kategorije turističkih agencija

0
1063
NTS FOOD DOO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je nove mere u osnivanju i turističkih organizacija, kao i obavezno licenciranje, prenose agencije.

Biće uvedene crne i bele liste agencija, pa će putnici na sajtu Ministarstva moći da vide postoje li primedbe ili žalbe na rad turističkih agencija.

Kategorizacija na agencije koje imaju A, B ili C licencu se uvodi zarad zaštite putnika, ali i manjih agencija, čijim bi gašenjem ostalo desetak agencija, što bi automatski značilo i višu cenu aranžmana.

Uvođenjem licenci se podrazumeva da će agencija koja ima A licencu morati da plati 500.000 evra polisu osiguranja i 50.000 evra depozita, za polisu B iznos je 400.000 evra osiguanja i 25.000 evra deopozita i za polisu C 300.000 evra polisa osiguranja i 15.000 evra depozita.

Broj agencija i subagregata ogroman i da taj broj trenutno iznosi 560. Isti problem imaju i razvijene zemlje zapadne Evrope, ali je tamo osiguranje bolje“, istakao je ministar Ljajić gostujući na TV Prva.

Promene zakona su najavljene jer se poslednjih nedelja u više navrata dešavalo da putnici budu prevareni od strane agencija.