Obeležen Dan opštine Negotin

0
93
NTS FOOD DOO

Povodom dana opštine Negotin 12. maja, juče je u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu upriličena svečana sednica Skupštine opštine Negotin.

Sednica je počela izvođenjem nacionalne himne „Bože pravde“ . Himnu je otpevao hor devojaka Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom profesorke Ružice Rajković.

Sednici su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion, predstavnici Vojske Srbije, kao i predstavnici lokalnih samouprava u okruženju i regionu, predstavnik konzulata Bugarske iz Niša, predstavnici opština iz ove susedne republike, kao i brojni građani negotinske opštine.

Sednicu je svečano otvorio predsednik SO Negotin mr Milan Uruković. On je naglasio da je dan Opštine Negotin 12. maj utemeljen jer su Negotin i Krajina tog datuma oslobođeni turske okupacije 1833. godine i da se ove godine obeležava 185 godina od ovih događaja. „Temelje savremenog Negotina postavili poznati heroj Hajduk Veljko, kompozitor Stevan Mokranjac i Đorđe Stanojević, pionir elektrifikacije Srbije“, dodao je Milan Uruković.

Sledeći se prisutnima obratio predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković. Istakao je da od slobode nema veće vrednosti.“Danas je 21. vek, jedno drugo vreme, vreme kojem moramo da se prilagodimo. Veliki problem nam predstavlja negativni prirdoni priraštaj i odseljavanje stanovništva. To je bitka koju vodimo na duge staze i koju ćemo se truditi da dobijemo. Uradili smo dosta toga u prošloj godini, a u ovoj planiramo da još veća sredstva izdvojimo za infrastrukturu. Trudićemo se da stvorimo bolje uslove za život svih ljudi u ovoj opštini“, dodao je Vladimir Veličković.

Nakon ovoga usledila je dodela Majskih nagrada i povelja. Predsednica Komisije za izbor, imenovanja, nagrade i priznanja SO Negotin Tatjana Vasić istakla je da je na Konkurs stiglo 13 prijava za Majske nagrade i 8 za Majske povelje, a nagrade dobitnicima Majskih povelja uručio je predsednik SO Negotin mr Milan Uruković.

Povelje su dobili: Surdanović David, učenik trećeg razreda Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ za postignute rezultate u oblasti muzičke kulture. Zatim, Helena Šćopulović, učenica trećeg razreda gimnazije „Predrag Kostić“ iz Negotina za postignute rezultate u oblasti srpskog jezika i jezičke kulture. Treću povelju dobio je Nikola Prstić. Student Univerziteta u Beču za postignute rezultate iz oblasti nemačkog jezika. Nagradu je u ime Nikole primio njegov otac. Povelja je uručena i Anji Pavlović, učenici osmog razreda OŠ „Vera Radosavljević“ za postignute rezultate u oblasti obrazovanja. Poslednju, petu Majsku povelju ove godine dobio je Petar Vidić, učenik šestog razreda OŠ „Branko Radićević“ za postignute rezultate u oblasti sporta. Nagradu je u ime Petra primila njegova majka, jer je Petar zauzet učešćem na takmičenju u Novom Sadu.

Majske nagrade opštine Negotin uručio je predsednik opštine Vladimir Veličković. Dobitnici majskih nagrada su: Umetnička škola „Stevan Mokranjac“, koja obeležava 64. godine postojanja, zatim, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Jabukovac“ iz Jabukovca čiji volonteri ugase 90-ak požara svake godine na teritoriji opštine Negotin, udruženje građana „Kulturno umetničko udruženje građana Urovice“ iz Beča koje je prošle godine doniralo 44 bolnička kreveta ZC Negotin, potporučniku Vojske Srbije Stefanu Markoviću koji je proglašen za najboljeg u rangu na smeru RV i PVO i osnivaču KUD-a „Voja Čurić“ iz Kobišnice, Spasoju Bulbiću, koji iako u devetoj deceniji života, još uvek aktivno učestvuje u radu ovog KUD-a.

Dodeljene su i dve plakete opštine Negotin i to dr Radivoju Petrikiću advokatu iz Beča, rodom iz Jabukovca, koji uspešno predstavlja Negotin i Krajinu, kao i Tamari Grujić autoru i producentu serijala „ S Tamarom u akciji“ za širenje humanosti. Kraj sednice obeležio je kulturno umetnički program, a nakon završene svečanosti prisutni su pozvani da obiđu „Sajam meda i vina“ na Gradskom trgu.