Od 15. juna nova pravila kako se deklariše hrana

1
800
NTS FOOD DOO

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED-a predstavljen je Vodič za upotrebu Pravilnika o deklarisanju, označavaju i reklamiranju hrane koja počinje da se primenjuje od sutra.

Iz ministarstva su prihvatili inicijativu NALED-a i učestvovali u izradi Vodiča, a kao cilj da kupci dobiju jasne podatke i da ne budu obmanuti u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika, svojstava i identitea hrane, navodi se na sajtu NALED-a.

Ovaj vodič je kreiran u formi pitanja i odgovora, čiji je najveći deo posvećen nutritivnoj deklaraciji – količini masti, šećera, ugljenih hidrata, proteina, soli. Poenta je da sve informacije budu na istoj strani ambalaže u jednom vidnom polju. Iz ministarstva se nadaju da će vodič biti od koristi kako da se pravilno označe hrana i piće koja se proizvodi, s obzirom da Pravilnik o deklarisanju stupa na snagu 15. juna, ističe se na sajtu NALED-a.

Svi sastojci moraju biti navedeni na ambalaži, posebno ako su namirnice složenih sastojaka, posebno količina, određenih elementa kao na primer, ribe u ribljim štapićima, koliko kupine u soku od ovog voća, itd. Vodič je posvećen i označvanju alergena u hrani, gde je ostavljena sloboda kako će biti urađeno, uz naglasak da alergeni moraju biti navedeni. NI u EU, pa ni u Srbiji nije uređena oblast marketinških termina kao „sveže“, „čisto“, „prirodno“, „tradicionalno“. Preporuka je da se ovi termini ne upotrebljavaju u svrhu zbunjivanja kupaca, kao i i termini „posno“ i domaće“, dodaje se na sajtu NALED-a.

Vodić možete pogledati ovde.