Održana četvrta „Noć muzeja“ u Negotinu

0
354
NTS FOOD DOO

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, sinoć je u galeriji i dvorištu Mokranjčeve kuće održana tradicionalna „Noć muzeja“.


Program je krenuo oko 17 sati, a prisutne je pozdravio direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković i izrazio uveravanje da će svi uživati u ovogodišnjem programu.
Prvi deo odnosio se na slikarstvo. Pod nazivom „Lepota tradicije“, a u saradnji sa kreativnim udruženjem „Nego“, dve starosne grupe su se opredelile za zadatke.

Jedni su crtali Mokranjčevu kuću, dok su drugi crtali tkanicu, deo narodne nošnje. Nakon što su radovi svih učesnika izloženi, direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković podelio je svim učesnicima zahvalnice, dok su najbolji u obe starosne kategorije nagrađeni knjigom.
Drugi deo programa za „Noć muzeja“ u Negotinu održan je u galeriji Mokranjčeve kuće.

U ovom delu programa nastupili su etno grupa „Marinika“ i ansambl „Ajduci“, đaci gimnazije „Predrag Kostić“ pod upravom Danijele Marković. Između ovih dveju nastupa održana je i prezentacija učenika prvog i četvrtog razreda Negotinske gimnazije.

Oni su govorili o nastanku i razvoju ćiriličnog pisma, kao i o njenoj upotrebi danas na tablama, bilbordima, oglasima u samom Negotinu i okolini.