Ostavite cigarete, bolje je za sve

0
190
NTS FOOD DOO

Svakog 31. maja Svetska zdravstvena organizacija obeležava Međunarodni dan borbe protiv duvanskog dima. Slogan kampanje ove godine glasi “Duvan slama srca”, jer se veruje da je duvanski dim glavni faktor rizika plućnih i srčanih oboljenja.

FOTO: Ilustracija/pixabay.com

Smatra se da duvanski dim godišnje ubije šest miliona ljudi , a svaka deseta smrt u svetu je posledica pušenja. Istraživanja sprovedena poslednjih godina su pokazala su da blizu 38% punoletnih građana Srbije popuši 73 miliona cigareta svakog dana, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine i ovim zakonom je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mestima, kao i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno. Istraživanja se redovno sprovode i od uvođenja zakona pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja je regulisao zakon.

Oko dve trećine građana (65%), i pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući . Svakom drugom punoletnom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koje izlaze, dok 56% stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu, ističe se u rezultatima Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje je sprovedeno 2015. godine.

Duvanski dim, koji sadrži preko 7.000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa oboljevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Većina pušača je željna da odbaci ovu naviku, ali problem predstavlja to što nikotin stvara zavisnost i veštački izaziva osećaj opuštenosti i blagog zadovoljstva.