Otvorena izložba “Srpsko-švedski diplomatski odnosi”

0
557
NTS FOOD DOO

U galeriji Mokranjčeve kuće danas je otvorena izložba “Srpsko-švedski diplomatski odnosi –Jedan vek od uspostavljanja direktnih diplomatskih odnosa” autora Duška Topalovića u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Negotina. Izložbi su prisustvovali Njegova Ekselencija Ambasador Kraljevine Švedske u Srbije Jan Lundin, predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, zamenica predsednika opštine Merlina Selenić, članovi opštinskog veća, direktor Istorjiskog arhiva u Negotinu Nenad Vojinović, i sam autor Duško Topalović.

Katalog izložbe

Prvo je nacionalne himne Republike Srbije i Kraljevine Švedske na trubi izveo učenik Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ David Surdanović.

David Surdanović

Predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković istakao je zahvalnost što je ova izložba upriličena baš u Negotinu i istakao ulogu Drage Simić Hultkvist.

Ona je bila prva žena koja je iz Srbije otišla da živi u Švedsku. Nažalost, malo se o njoj zna. Ona je bila istaknuti borac za ženska prava, koja je pomagala Srbiju, a posebno svoj rodni krajrekao je Vladimir Veličković.

Izložbu us svojim nastupom upriličile i etno grupe “Marinika” i “Ajduci” pod upravom profesorke Danijele Marković.

“Marinika” i “Ajduci”

Autor izložbe Duško Topalović objasnio je da je u Štokholmu naporno radio na skupljanju materijala za ovu izložbu.

Izloženo je 75 eksponata u pet tematskih celina. Bavi se samim počecima stvaranja ovih odnosa, od Berlinskog kongresa do priznanja Kraljevine SHS. Velika je i humanitarna uloga, pogotovo švedskih medicinskih radnika u Balkanskim ratovima, kao i Drage Simić Hultkvist, istaknutog borca za prava ljudi.dodao je autor ove izložbe.

autor izložbe Duško Topalović

Poslednji se obratio Njegova Ekselencija Ambasador Kraljevine Švedske u Srbije Jan Lundin istakao je važnost ovakvih izložbi za unapređenje odnosa dveju država.

Nadamo se da će se saradnja dveju država unaprediti. Moj je posao da putujem, ja imam i dobru saradnju sa Vladom Srbije. Mi smo ulagali i ulagaćemo u Srbiju, posebno u ekologiju, čistoću voda. Pričao sam sa predsednikom opštine, znam da je problem da narod odlazi odavde, ali i mi smo imali sličnih problema pre nekih 100, 150 godina. Tada je naš narod masovno odlazio u SAD. Nadam se da će naša iskustva da vam pomognu, a verujem da ćemo kada Srbija uđe u EU, imati još bolju saradnju. Proglašavam ovu izložbu zvanično otvorenomnaveo je ambasador Jan Lundin.

Njegova Ekselencija Gospodin Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji