Ovo je grad svih nas

12
1873
NTS FOOD DOO

Svi smo u konstatnoj žurbi. Tako se danas živi. Međutim, da li baš uvek nemamo vremena da se parkiramo propisno ili je to možda i deo neke (ne)kulture na koju smo navikli vremenom?

Fotografija čitalaca

Kada neko parkira na pešačkom prelazu da bi kupio cigarete na trafici (koje su inače, opet poslkupele) taj nije u žurbi. To je bahato ponašanje. I gadna navika, na čijem iskorenjivanju je neophodno da radi celokupno društvo. Edukacija, ali i politika sankcionisanja moraju da idu ruku pod ruku. Da se jasno pokaže da onaj ko ne poštuje pravila biva kažnjen. Ali nije samo reč o samom poštovanju zakona. Iako je pravna država osnov normalnog funckionisanja društva, postoji i druga strana medalje. A to je davanje primera. Svima oko nas, i mlađima i starijima. Jer se učimo dok smo živi.

Svesni smo da ovih dana u Negotinu ima bezbroj nepropisno parkiranih vozila. Naravno, nisu svi parkirani iz obesti. Ima tu i neznanja, pa čak i nesnalaženja. Ali je dobar deo onih kojima je to praksa, svakodnevna. Jedan naučen obrazac ponašanja, koji nije sankcionisan i kome trenutna situacija omogućava da iznova ponavlja ovakav prekršaj.

Fotografija čitalaca

Sve dok ne budemo sami svesni da je grad u kome živimo zajednički, nećemo se mrdnuti sa ove pozicije. Svi ovaj grad delimo i svakom od nas on podjednako pripada. Kao i mesto stanovanja. I to što neko drugi radi nas se tiče, svakako. Stalno čujemo floskule o lepom, malom mestu koje zaslužuje bolje i više. E, potrudimo se da to tako i bude. I ne zavaravajmo se, dosta toga je do nas.