Plaćanje mobilnim telefonom od jeseni

3
832
NTS FOOD DOO

Narodna banka Srbije planira da od oktobra servis instant plaćanja stavi na raspologanje građanima, s obzirom da su propisi doneti, kao i uputstva bankama, navode agencije.

Cilj je da se više koriste pametni mobilni telefoni. Sve funkcioniše tako što kupac skenira QR kod nakon kupovine i novac automatski “leže” na račun prodavca.

Ovaj se sistem zove instant plaćanje i omogućava da se transakcije obavljaju u bilo kom trenutku a novac na račun primaoca leže u roku od par sekundi. Korišćenjem kartica novac na račun primaoca zna da stigne i posle nekoliko dana.

To praktično znači da transakciju možete da obavite u bilo kom delu dana, čak i vikendom. Možete pazariti u radnjama, platiti račune za komunalije, a na ovakav način se može izvršiti isplata ličnog dohodka zaposlenima.

Narodna banka Srbije radi na standardizaciji, gde neće biti važno u kojoj banci klijent ima račun. Paraleleno sa ovim, radi se i na uvođenju QR koda koji bi se nalazio na računima, a građani bi skeniranjem kamerom tog koda uz prihvatanje transkacije odradili sav posao u bilo kom delu nedelje ili dana, bez odlaska na šalter.

Zvuči pomalo nerealno, ali se nadamo da će se širom primenom ovog sistema od jeseni smanjiti gužve na šalterima.