Počeo peti Vokalni etno-festival mladih

0
354
NTS FOOD DOO

Sinoć je u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ otvoren peti, jubilarni, Vokalni etno-festival mladih „VEF 2018.“

Danijela Marković, direktorka kreativnog udruženja “Nego”

Festival je zvanično otvorila članica opštinskog veća zadužena za kulturu Tatjana Panić koja je istakla da joj je drago što ovaj festival traje.
Ovim festivalom zatvaramo niz dešavanja koja su počela „Majskim svečanostima“. Ovaj festival je izuzetan, a ta izuzetnost se ogleda u nastupima i druženju mladih iz zemlje i okruženja“, istakla je Tatjana Panić.

Tatjana Panić, članica opštinskog veća zadužena za kulturu

Direktorka kreativnog udruženja „Nego“ Danijela Marković, koje je organizator ovog festivala, rekla je da je cilj festivala očuvanje korena i tradicije da ne bi zaboravili ko smo.

Nakon svečanog otvaranja nastupili su pobednici prošlogodišnjeg festivala. Prvo je nastupila vokalna radionica „Bistrik“ Biljane Krstić.

vokalna radionica “Bistrik” Biljane Krstić

Ova vokalna nastala je 2012. godine u Beogradu, a najznačajniju nagradu osvojili su u Rumuniji 2014. godine. Prošle godine su pobedili u kategoriji obrade. Negotinskoj publici su se predstavili pesmama iz okoline Vranja, sa Kosova, kao i iz Bugarske.

Posle nastupa vokalne radionice „Bistrik“, nastupilo je KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina.

KUD “MIjat Mašković” Kolašin

KUD je osnovan 1943. u okviru Centra za kulturu Kolašin, a posebno se izdvaja ženska pevačka grupa koja neguje izvornu muziku svog kraja. Prošle godine su na festivalu VEF pobedili u kategoriji tradicionalne pesme. Prisutnima u Domu kulture se predstavila pored ženske i muška pevačka grupa, kao i folklorni ansambl.

Dirigent KUD-a „Mijat Mašković“ Davor Sedlarević zahvalio se domaćinu na toplom prijemu i naglasio da bi Negotin trebalo da čuva i neguje ovakav festival.

dirigent KUD “Mijat Mašković” Davor Sedlarević

Sutra će od 18 sati biti održano takmičarsko veče, nakon čega sledi proglašenje pobednika i svečano zatvaranje.

Festival „VEF“ prvi put je održan 2014.godine,u organiozaciji kreativnog udruženja „Nego“, a pokrovitelji festivala su Ministrstvo kulture, Ministarstvo prosvete, kao i opština Negotin.