Predlog novog Zakona o doniranju organa

1
832
NTS FOOD DOO

Predlog novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiće lošu praksu iz prošlosti, smanjiće liste čekanja, a i Zakoni će biti u skladu sa evropskom regulativom, naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a prenose mediji.

Ministar je objasnio da je najveća novina to što neće biti registra, jer će svako biti potencijalni donor, osim onog ko se pismenim ili usmenim putem izjasni Upravi za biomedicinu, koja je i nadležna za sprovođenje zakona. Izuzeti će biti i oni za koje se izričito usprotivi roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete umrlog.

Ministar Lončar je naglasio da je cilj da se ova oblast sistemski uredi kako bi se postigla visoka zaštita ljudskog zdravlja. On je takođe naglasio da je dosadašnja praksa koja proizilazi iz zakona koji je donet 2009. loša, kao i da novi predlog zakona zakon predviđa i precizno definisanje zdravstvenih institucija i to tako da postoje ustanova za obavljanje poslova presađivanja organa i bolnica za darivanje organa.

Kada je u pitanju zakon o ljudskim ćelijma i tkivima, on je propisao pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje informacionog sistema u ovoj oblasti.

Tema donorstva organa do sad je uvek izazivala kontroverze u javnosti, videćemo kako će biti ovog puta.