Promovisan novi broj časopisa „Baštinik“

1
1629
NTS FOOD DOO

Sinoć je u svečanoj sali gimnazije „Predrag Kostić“ u Negotinu, promovisan časopis „Baštinik 19“

Pre početka promocije, hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ izveo je nacionalnu himnu „Bože pravde“.

Prisutnima su se obratili, dr Dmitar Tasić, istraživač sa Univerziteta Fridrih II u Napulju, nekada, kako ističe, i sam učenik negotinske gimnazije i dr Velimir Šešum sa Novosadskog Univerziteta

„Ovo je jedan odličan časopis, posebno mi je drago što je jedan deo tekstova posvećen Knezu Milošu, kao jedna vrsta omaža njemu, ili, bolje rečeno, jedna vrsta spomenika. Nekada je u Negotinu bio spomenik Knezu Milošu, ali su ga Bugari srušili 1915. Danas spomenike dobijaju i oni koji to zaslužuju i oni koji to ne zaslužuju, pa se nadam da je ovo jedna vrsta spomenika, drugačijeg, ali spomenika i sećanja na ovog, pomalo, zaboravljenog čoveka u našoj istoriji“, dodao je dr Dmitar Tasić.

„Ima jedan deo o koji govori o bunama protiv turske okupacije u 19. veku u ovim krajevima, koji je veoma značajan. Lokalna istorija je veoma bitna. A ukazao bih ivrednost teksta o Dragi Simić-Hultkvist, rođenoj Negotinki i borcu za ženska prava, pogotovo glasačka prava, ženi koja je otišla u Švedsku, ali pomagala svoju domovinu kad god je mogla.

Drugi se obratio dr Velimir Šešum doktor istorijskih nauka sa Univerziteta u Novom Sadu, saradnik „Baštinika“ i jedan od autora novog broja ovog časopisa.
„Moj članak se bavi jednim čovekom, Leonidom Isakovičem.-Čudnovskijim, načelnikom Poreskog sreza pre Drugog svetskog rata. On je bio pravnik, belogardejac, u Srbiju je došao 1920. Posle rata je živeo u Nemačkoj I SAD. Ovo je samo jedno malo podsećanje na njega.“, istakao je dr Velimir Šešum.

Posle obraćanja pušten je i jedan kratak film pod nazivom „Anđeo sa gore“ autora Ljiljane Bulatović, kozačkog pukovnika Krimskog kozačkog saveza Ruske Federacije I autora nekoliko knjiga, a jednu od njih je i poklonila Istorijskom arhivu.
Film se bavi pogibijom mladog ruskog vojnika Konstantina Bogoslovskog u blizini Višegrada 1993. godine.

„Hvala svima koji su me pozvali. Velika je čast biti ovde. Želim samo da ukažem na važnost odnosa Srba i Rusa kao braće, pogotovo pravoslavne braće. Ne bi trebalo da remetimo istoriju prepravljajuću je zarad politike, jer je istorija temelj jednog naroda“, dodala je Ljiljana Bulatović.


Na kraju su Nenadu Pantiću i Nenadu Vojnoviću, kao i Istorijskom arhivu u Negotinu uručene kozačke zahvalnice. Zahvalnice je uručio potpukovnik Stevo Vranić ispred Krimskog kozačkog saveza Ruske Federacije.