Rebalans budžeta, odluka o opštinskoj upravi i komasaciji obeležili šestu sednicu SO Negotin

1
492
NTS FOOD DOO

Na danas održanoj šestoj sednici SO Negotin usvojili su svih 12 tačaka dnevnog reda. Dnevnim redom je bilo predviđeno 11 tačaka dnevnog reda, ali je dnevni red dopunjen još jednom tačkom – Odlukom o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Negotin za 2018. godinu.

Ova odluka je glasanjem stavljena kao prva tačka, dok se o tačkama od 3 do 12 koje su se ticale komasacije u četiri negotinska sela: Čubri, Rajcu, Smedovcu i Rečki raspravljalo se objedinjeno, a glasalo pojedinačno. Sednici su prisustvovali predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, zamenica predsednika opštine Merlina Selenić i članovi opštinskog veća. U velikoj sali SO Negotin bilo je prisutno 37 odbornika. Sednicom je predsedavao predsednik SO Negotin mr Milan Uruković.

Nakon usvojenog dopunjenog dnevnog reda, odbornicima se prva obratila Ljijlana Liculović, rukovodilac Odleljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju. Ona je obrazložila razloge za usvajanje prvog ovogodišnjeg rebalansa budžeta opštine Negotin.

Najbitnija odluka je izdvajanje sredstava za sanaciju toplovodne mreže od Toplane Borska do krajnjih korisnika u ulici Srbe Jovanovića. Ovim rebalansom biće izdvojeno 58 miliona dinara, koje budžetom donetim za ovu godinu nisu bile predviđene. Bilo je neophodno da se neke pozicije u budžetu smanje, a druge, naravno, povećaju ovim predloženim rebalansom. Još jedan razlog je i komasacija u četiri sela u timočkom delu opštine Negotin za koje će sredstva obezbediti Minstarstvo poljoprivrde, šumarstva i vodoporivrede. Rebalansom su primanja, prihodi, rashodi i izdaci povećani za 39.347.000 dinara.”, istakla je Ljiljana Liculović.

Za reč se potom javio šef odborničke grupe Demokratske stranke Kristijan Nikolić, koji se interesovao zašto je opština Negotin dala milion dinara donacije pravoslavnoj crkvi u opštini Leposavić na Kosovu i Metohiji.

Najveći su nam porezi, imamo ogromne eko takse, novim softverom za poresku administraciju niko neće moći da ne plati porez, a mi izdvajamo novac za crkvu u Leposaviću. Imamo mi i ovde crkve kojima je potrebna finansijska pomoć, kao i mnoge druge stvari koje predstavljaju problem.“, kazao je Kristijan Nikolić.

Odgovorio mu je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković koji je konstatovao da je to pomoć narodu koji živi na Kosovu, a koji se suočava sa velikim problemima i da je ova ideja sprovedena na sugestiju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pre dva meseca smo bili u Nišu na stalnoj konferenciji gradova i opština, gde su bili pristuni Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Sugerisali su nam da pomogne koliko ko može, jer je to neophodno našem narodu. Mi smo dobili mejl paroha iz sela Ulin pored Leposavića i odlučili da damo milion dinara. Njihova potraživanja su bila veća, ali se nadamo da će i to biti od pomoći našem narodu. Opština Kladovo je izdvojila 3 miliona dinara, svako prema svojim mogućnostima. Kada 28. avgusta budem bio prisutan na osveštanju ovog hrama, istaći ću da smo imali negodovanje i otpor povodom odluke da se pomogne našem narodu.” naveo je Vladimir Veličković.

Za repliku se javio dr Kristijan Nikolić i rekao da je on bio 1999. na Kosovu i da su na njega tri puta bacane kasetne bombe.

“Ako će taj milion da spasi Kosovo i narod koji tamo živi, neka bude tako. Samo nemojte meni pričati o nebrizi za Kosovo. Ja sam učestvovao u ratu 1999. godine i bacane su kasetne bombe tri puta na mene. Vaš odbornik Boban Stingić zna kako je bilo.rekao je Kristijan Nikolić.

Javio se i odbornik DS Milivoje Dobrosavljević koji je istakao da je pitanje grejanja važnije od doniranja crkve.

Narod nema grejanje, a mi dajemo crkvi. To nije u redu.“, završio je Milivoje Dobrosavljević. 

Poslaniku Dobrosavljeviću odgovorio je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković koji je istakao da se ova vlast prva ozbiljno pozabavila ovim problemom.

“Od 2003. godine nijedna vlast nije ozbiljno uzela u rešavanje ovaj problem. Što se niste bavili kada ste bili u izvršnoj vlasti. Mi smo rešili imovnisko-pravni odnos sa “IHP Prahovom” koje u stečaju i nadamo se da će sredinom avgusta početi sanacija ovog toplovoda i da će korisnici daljinskog grejanja dočekati grejnu sezonu sa toplim radijatorima.”, naglasio je Vladimir Veličković.

Sledeća tačka koja je usvojena ticala se Odluke o izmenama i dopunama odluke o opštinskoj upravi.

Nakon ovoga obrazložene su tačke dnevnog reda, od treće do dvanaeste, o kojima se objedinjeno raspravljalo, a ticale su se komasacije u četiri negotinska sela: Rečkoj, Rajcu, Smedovcu i Čubri. Ovu odluku obrazložio je Živojin Marković, ovlašćeno lice ispred opštinskog veća.

Ovo će biti dobro za ova sela, naročito u pogledu uzgajanja vinove loze i bavljenja vinogrdarstvom.” , istakao je Živojin Marković.

Nakon usvojenih odluka koje su se ticale komasacije, završena je šesta sednica SO Negotin. Odborničkih pitanja nije bilo.