Skuplje bankarske usluge

0
783
NTS FOOD DOO

Banke koriste prilike da u toku godišnjih odmora podignu cenu svojih usluga, neke čak i za 50%, a  ima naplate i onih servisa koje se do sada uopšte nisu naplaćivali, kao što su upit stanja na bankomatu ili neke usluge e-bankarstva, pišu “Novosti”.

Klijentim stužu obaveštenja da potpišu novi arifarnik usluga ili u protivnom – mogu bez “penala” da napuste banku. Manjak zarade zbog sniženih stopa na kredite, banke uspevaju da nadomete naplaćivanjem usluga kao što su upit stanja na bankomatu. ova usluga može koštati od 15 do 30 dinara po upita, a  na bankomatu druge banke i duplo od ovoga. Postoje i provizije za plaćanja preko kompjutera i mobilnog telefona, a postojeće usčuge skuplje, tako na primer, obična opomena da je klijent u minusu sada košta bar 300 dinara.

Narodna banka Srbije najavila je, kroz usvojene izmene zakona o platnim usluga, javno objavljivanje najznačajnijih provizija svih banaka na svom sajtu. I to tako da građani mogu lako da ih uporede i ocene koja banka im je najskuplja, a koja najjeftinija za upravljanje svojim budžetom. Primena ovog zakona počinje 17. marta 2019. godine, ali još nije poznato koje će tačno provizije da se nađu na sajtu. Izvesno je da će biti reč o onima koje korisnike najviše koštaju klijente, kao i onima koje se najčešće naplaćuju.

Zakonom je predviđeno da NBS donese propise za sprovođenje ovog zakona, uključujući i listu reprezentativnih usluga, najkasnije do 16. decembra ove godine.

– Kada je reč o listi reprezentativnih usluga, trenutno je u toku analiza evropske pravne prakse, nakon čega će se pristupiti izradi liste – preciziraju u centralnoj banci. – Kriterijumi kojima će se NBS voditi prilikom izrade liste reprezentativnih usluga su učestalost korišćenja usluge i iznos troškova kojima su izloženi korisnici pri korišćenju date usluge, odnosno, na listi će se naći usluge povezane s platnim računom koje se najčešće koriste, kao i one platne usluge koje korisnika izlažu najvećem trošku. Ovo će obezbediti veću transparentnost i olakšati korisniku izbor pružaoca platne usluge. Javnost će blagovremeno biti obaveštena o tome koje sve usluge će se naći na listi.

Najavljivanje zakonskih izmena, na osnovu kojih će NBS javno da objavljuje bankarske tarife kako bi korisnicima bile lakše za poređenje, rezultiralo je “preventivno” i ukidanjem najbesmislenijih naknada. Tako od ovog juna banka koja je bezobrazno zaračunavala čak i “ležarinu” za čekove, 30 dinara po mesecu, to više ne čini. Ova banka je ukinula i 100 dinara naknade na ime “troška realizacije.