Šta Negotinu fali?

12
4370
NTS FOOD DOO

Negotin u maju mesecu procveta poput ruže ali ta ista ruža, čini se, brzo uvene. Majske svečanosti su još jednom pokazale da se naš gradić nekako trgne iz učmalog zimskog sivila i standardnog bledila.

Pravi potez za privlačenje gostiju. Tada Negotin ne samo da odiše kulturološki, turistički već odiše životom, što i nije slučaj u toku godine. Eh… Gde bi nam bio kraj da je toliko ljudi u Negotinu bar devet meseci? Nije samo Negotin tokom ove manifestacije živnuo, već je to bio slučaj i sa Negotinskom Krajinom, okolnim selima, hotelima, motelima, kafanama i turističkim potencijalima poput mokranjskih stena, vratnjanskih kapija, pimnicama(Rogljevo, Rajac), vilama… Čini se, da je Negotin položio ispit iz ugostiteljstva ali je isto tako potrebno “obnoviti gradivo” i učiniti Krajinu pristupačnu tokom čitave godine za potencijalne turiste. Krajina je pokazala da ima šta da ponudi, osim dobrog vina i još boljeg prirodno ekscentričnog prerasta, može ponuditi svoj brend zvani domaćinstvo. Pokazali smo da možemo biti međunarodna destinacija koja okuplja razne nacije, narode i narodnosti. Od Makedonaca, Rumuna, Nemaca i Francuza pa sve do onih iz egzotičnih zemalja poput Japana, Tajlanda i dalekog Tajvana.
Negotin je početkom maja govorio na više jezika a darivao sebi svojstven. Negotin je pričao muzikom, taktirao vinom, odzvanjao kulturom. Negotin je bio živ. Bio živ… Hoteli prepuni, privatni smeštaj takođe pun, a parkovi ispunjeni mirisom vina, dečijim glasom… Jednom rečju, lepota.
Na našu žalost, kratko je trajalo… Čekaćemo leto kada će se“ stranci” prošetati gradom i to onako, čisto usput, da vide svoje stare. Na par dana, tek da se ne zaboravi ovaj kraj. Njihova deca nisu toliko zainteresovana da borave u Krajini svojih roditelja i dedova. Da sačekamo i taj septembar kada će se sjatiti ponovo kultura u vidu Mokranjčevih dana. Da sačekamo da i to prođe a onda dugih skoro šest meseci sivila. Najtežih za one koji su još uvek u njemu. Senke hodočasne i guste magle.
Dakle, da budemo turistička destinacija možemo, ali nam nešto fali… Šta to? Pitanje je za one kojima je sada ovaj period zadao domaći zadatak, a to je osmisliti i napraviti plan, turističke ponude… Videli smo svi da možemo, hajde onda da svi to i podignemo na još viši nivo i vratimo Negotin na mapi zanimljivih, pre svega, turističkih i gradova interesantnih za moguća ulaganja.