Ubuduće bez kazni za raskid ugovora sa mobilnim operaterima

0
1034
NTS FOOD DOO

Rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije kojim se definiše promena opštih uslova korisnici više neće biti u obavezi da plaćaju mesečne naknade do isteka ugovorne obaveze, navode mediji.

Provajderi kablovske televizije i interneta, kao i operateri fiksne i mobilne telefonije moraće da promene opšte uslove poslovanja i neće moći da naplaćuju penale za prevremeni raskid ugovora pretplatnicima. Ovo znači da korisnici ne moraju da čekaju kraj ugovora ili da plaćaju celokupan iznos koji im je preostao do kraja ugovora u tom momentu.

Operateri su tokom potpisivanja ugovora sa korisnicima, recimo, davali popuste na internet, pa je on uz ugovornu obavezu, na primer, koštao 500, a bez ugovora 700 dinara mesečno. Pravično bi bilo da korisnik koji želi da raskine ugovor, posle dva meseca od potpisivanja sa operaterom, plati samo razliku u toj ceni, jer mu je ona snižena upravo zbog ugovornog odnosa od dve godine. U slučaju da želi da raskine ugovor posle 20 meseci potrošaču je povoljnije da sačeka da obaveza istekne nego da retroaktivno plati tu razliku u ceni interneta“, dodala je Tamara Samardžić iz Sektora za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine.

U ovom sektoru navode da su neki od operatera već promenili opšte uslove, a da će neki to učiniti do kraja leta, ali ne veruju da će ova promena ići lako.