Ubuduće bez mesečnih izveštaja budžeta na sajtu opštine

3
967
NTS FOOD DOO

Na osnovu člana 16. st. 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Službeni glasnik RS“, br. 120/04, 54/07, 104/09 i 36/10), a po Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, dobili smo odgovor opštine Negotin zašto više nema mesečnih izveštaja o primanjima, prihodima, sredstvima i izdacima zaključno sa februarom ove godine.

Foto: Arhivska fotografija East Side portal / D. Kolicić


Iz opštine kažu da ne postoji zakonska obaveza da se mesečni izveštaji budžeta objavljuju na sajtu. Kao dodatan razlog ove odluke, pored nepostojanja zakonske osnove, navode i mogućnost lošeg tumačenja ovih izveštaja koji bi na taj način štetili i samo otežali ostvarivanje ekonomskih interesa opštine.
Iz opštine Negotin navode i da će se objavljivati periodični izveštaji, to jest, Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Negotin za period januar-jun, Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Negotin za period januar-septembar, kao i Odluka o završnom računu budžeta opštine Negotin, koje usvaja Skupština opštine Negotin i koji sadrže konsolidovane podatke o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima svih korisnika Budžeta opštine Negotin.
Poštovanje odredbi Zakona je ono što nas sve obavezuje i svi smo dužni da Zakone ove države poštujemo.

Međutim, žao nam je ako smo mi deo razloga ovog lošeg tumačenja mesečnih izveštaja (pa se oni više neće objavljivati na mesečnom nivou) i iskreno čudi da rad našeg portala na bilo koji način ugrožava ostvarivanje ekonomskih interesa opštine Negotin. A građani ove opštine su ti koje najviše interesuje kako se troši njihov novac.